Armagnac

Wat is armagnac

Armagnac is een sterk alcoholische drank met een alcoholpercentage van 40%. Het is een drank met een rijke historie en bestaat al sinds de 12e eeuw. Daarmee is het 200 jaar ouder dan cognac en het oudste wijndistillaat van Frankrijk. In de oudheid stond het bekend om zijn therapeutische werking. Zo zou het, mits met mate genuttigd, de jeugd en gezondheid ten goede komen. Bovendien werden gebruikers er, tot hun verbazing, vrolijk van.

Het commerciële succes van armagnac is iets waar wij als Nederlanders best een beetje trots op mogen zijn. Nederlanders bedachten namelijk een list waarmee ze het destijds Engelse embargo voor de productie van wijn in Frankrijk, behalve in de regio Bordeaux, wisten te omzeilen door de wijnen te distilleren.

Armagnac wordt op een soortgelijke manier gemaakt als cognac, namelijk met behulp van een alambiek. Het voornaamste verschil is alleen dat armagnac slechts één keer gedestilleerd wordt. Hierdoor heeft het een hoger waterdeel en komen de smaken en geuren van de gebruikte grondstoffen meer naar voren. Na de distillatie wordt de armagnac minimaal twee jaar gerijpt op eikenhouten vaten. Indien alles volgens de eisen van het Bureau National Interprofessionel de l'Armagnac is gegaan, dan wordt de drank gebotteld.

Verschillende soorten armagnac

Armagnac kent veel verschillende soorten, smaken en leeftijden. Het is eigenlijk te zien als de stevige broer van cognac. Op onze website hebben wij slechts een klein aantal van de verschillende soorten uit ons assortiment staan. Daarom nodigen we jou ook het liefst uit in onze winkel zodat je zelf de verschillende soorten armagnac kunt ervaren in ons proeflokaal.

Wil je toch al iets meer weten over onze armagnac? Hieronder hebben wij een aantal van onze favorieten uitgelicht:

Chateau de Pomés Pébérère – In deze productiestreek heeft men slechts een korte tijd om te distilleren. Samen met de kalkrijke grond waar de druiven op groeien ontstaat een volle, fruitige armagnac. Daarnaast is zelfs een armagnac uit 1968 van Chateau de Pomés Pébérère nog ontzettend betaalbaar!

Le Basque – Liefhebbers van een goede, oude, gesherriede whisky zullen de armagnac van Le Basque een geweldig alternatief vinden. Door het gebruik van de Folle Blanche druif, die erg lastig te verbouwen is, ontstaat er een erg aromatische armagnac die overeenkomt met gesherriede whisky.

Hoe drink je armagnac het best

Armagnac is een digestief en wordt daarmee meestal geserveerd aan het eind van een maaltijd. Echter is er niemand die je zal verbieden om het ook lekker voor de maaltijd of tussen de gangen in te drinken. De smaak en geur komt het best tot haar recht wanneer het vanuit een tulpglas gedronken wordt.

Wil je meer weten over armagnac of ben je benieuwd naar de smaak? Kom langs in onze winkel aan de voorstreek 63 in Leeuwarden. Wij vertellen je hier graag meer over in ons proeflokaal.