Cognac

Wat is cognac?

Cognac is een sterke alcoholische drank met een alcoholpercentage van minimaal 40%. Cognac wordt gemaakt door het dubbel distilleren van witte wijn en deze minstens 2,5 jaar te rijpen in houten vaten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voorwaarden waaraan het moet voldoen om de naam cognac te mogen dragen. Zo dient het onder ander uit de streek Cognac te komen en mogen er slechts negen druivenrassen gebruikt worden voor de productie. De meest gebruikte druiven soort is de Ugni Blanc, of zoals de locals het noemen St. Émilion.

Na het oogsten worden de druiven meteen geperst en krijgen ze 5 tot 7 dagen de tijd om te fermenteren. Zo ontstaat een zure troebele wijn die de basis vormt voor een uiteindelijk heerlijke cognac. Om dit te kunnen bereiken wordt de zure wijn gedestilleerd met een volledig koperen toestel genaamd een alambic Charentais. Dit was het eerste distilleertoestel dat in Europa gebruikt werd. Zo ontstaat een brandewijn met een alcoholgehalte van ongeveer 30%.

De brandewijn wordt vervolgens nogmaals gedestilleerd en in eiken vaten opgeslagen om te rijpen. Het gebruikte eikenhout mag enkel uit een aantal regio’s afkomstig zijn. Dit rijpingsproces speelt een belangrijke rol bij de smaakvorming van de cognac. In veel gevallen mengt een keldermeester verschillende vaten of wordt de cognac in andere vaten gegoten om tot de gewenste smaak te komen.

Wanneer de gewenste smaak behaald is wordt de cognac gebotteld. De cognac heeft door de dubbele distillatie en het rijpingsproces een hoog alcoholpercentage van rond de 70%. Vandaar dat de cognac verdund wordt met water. Hierna wordt, vooral bij jonge cognacs, vaak suiker of karamel toegevoegd. De meeste flessen cognac zijn een mengsel van meerdere cognacs van verschillende leeftijden en districten die met veel kennis en passie zijn samengebracht. Zo ontstaat een heerlijke en unieke cognac.

Leuk om te weten is dat als de cognac eenmaal gebotteld is deze niet meer ouder wordt en dat alleen de leeftijd van de jongst gebruikte cognac voor het uiteindelijke mengsel op de fles mag komen te staan.

Verschillende soorten cognac

Cognac kent veel verschillende soorten, smaken en leeftijden. In het algemeen heeft een oudere cognac een zachtere, rondere smaak en een herkenbare diepe bruingele kleur. Op onze website hebben wij slechts een klein aantal van de verschillende soorten cognac uit ons assortiment staan. Daarom nodigen we jou ook het liefst uit in onze winkel zodat je zelf de verschillende soorten cognac kunt ervaren in ons proeflokaal.

Wil je toch al iets meer weten over onze cognac? Hieronder hebben wij een aantal van onze favorieten uitgelicht:

Jean Fillioux – Een heerlijk verfijnde, aromatische cognac dat gemaakt wordt onder het scherpe oog van Pascal Fillioux, 4e generatie cognacmaker. Dit kleine huis bestaat enkel door haar uitzonderlijke kwaliteit.

Ragnaud Sabourin – Dit bijzondere cognachuis stamt uit 1850 en behoort tot de absolute top in de wereld van cognac!

Château Montifaud – Dit familiebedrijf houdt het liefst het complete proces van cognac maken in eigen hand. Daarbij gaan ze voor kwaliteit! Dit is niet alleen te zien aan de prachtige flessen maar de Montifaud gaat ook pas na 9 jaar in de fles.

Hoe drink je cognac?

Cognac kan op verschillende manieren gedronken worden: als digestief, als aperitief met ijsblokjes, in longdrinks en zelfs cocktails. Met name oudere cognac is het best puur te drinken vanuit een tulpglas zodat het aroma langer behouden wordt. Zo kan de kleur, de helderheid, de viscositeit en de geur ook het best beoordeeld worden. Dit valt ook heel goed te combineren met een kopje koffie of een goede sigaar.

Wil je leren hoe je een echte fijnproever wordt? Kom langs in ons proeflokaal, wij leggen jou graag de kneepjes van het vak uit!