Grappa

Wat is grappa?

Grappa is een gedistilleerde alcoholische drank die geproduceerd wordt in Italië en het Italiaanse deel van Zwitserland. Grappa komt oorspronkelijk voort uit de distillatie van het restproduct van wijnproductie, namelijk de schillen en pitten van de druif. Hierdoor hoefden wijnmakers minder weg te gooien en konden ze ook de overtollige druiven aan het einde van het seizoen gebruiken. Tegenwoordig zien we dat veel stokerijen zich uitsluitend richten op het produceren van grappa van hoge kwaliteit.

Grappa dient volgens de wet minimaal een alcoholpercentage van 37,5% te hebben. Wanneer we kijken naar de verschillende soorten grappa die wij in huis hebben, dan zien we dat in de praktijk dit percentage doorgaans tussen de 40% en 60% ligt. Een drank met aardig wat “pit” dus.

Verschillende soorten grappa

Net als veel andere alcoholische dranken, die druiven gebruiken als hoofdbestandsdeel, kent grappa veel verschillende smaken en soorten. Daarnaast speelt niet alleen het type druif een belangrijke rol voor de uiteindelijk smaak maar ook de kwaliteit van de druiven, de vaten waarin ze gerijpt wordt en het productieproces.

Op onze website hebben wij slechts een klein aantal van de verschillende soorten grappa uit ons assortiment staan. Daarom nodigen we jou ook het liefst uit in onze winkel zodat je zelf de verschillende soorten grappa kunt ervaren in ons proeflokaal.

Wil je toch al iets meer weten over onze grappa’s? Hieronder hebben wij een aantal van onze favorieten uitgelicht:

MaroloPure, schone grappa’s waarbij je het verschil tussen de grondstoffen goed kunt proeven. Wij zijn vooral fan van de 12 jaar oude, op acaciahouten vaten gerijpte variant.  

Villa IsaZowel blanke als houtgelagerde grappa’s. De blanke  grappa kent een heerlijke fruitige smaak en je proeft duidelijk de verschillen tussen de druiven. De houtgelagerde grappa’s zijn iets zachter van smaak en kennen een extra smaakdimensie door het hout.

Hoe drink je grappa het best?

Grappa kan op veel verschillende manieren genoten worden. Ten eerste is het een uitstekende digestief. Het bevordert namelijk de spijsvertering en reinigt de maag na de maaltijd. Italianen drinken grappa ook graag door de koffie, beter bekend als Caffè corretto. Daarnaast kan grappa ook gedronken worden in een cocktail of als aperitief wanneer je het mixt met wat prosecco. Grappa kan ook goed gebruikt worden tijdens het koken om met name sausjes en crèmes een speciale en aromatische smaak te geven.

Wanneer je grappa drinkt is het belangrijk dat de temperatuur klopt. Jonge grappa’s dienen rond de 10°C gedronken te worden, terwijl oudere grappa’s beter smaken tussen de 16 en 18°C. Ook het juiste glas is van belang. Jonge grappa kun je het beste drinken uit een tulp vormig glas, oudere grappa uit een cognac glas.

Belangrijke tip!

Bewaar de flessen altijd staand. Wanneer je ze namelijk horizontaal neerlegt loop je het risico dat de kurk de grappa verpest.