Calvados

Wat is Calvados

Calvados is een gedistilleerde alcoholische drank van appel- en perencider die uitsluitend gemaakt wordt in Normandië. Met behulp van een enkel of dubbel distillatie proces in een zogeheten pot- of column still wordt de cider omgetoverd tot een distillaat met een alcoholpercentage van 69% tot 72%.

Na de destillatie is het tijd voor het rijpingsproces. De duur van dit rijpingsproces is afhankelijk van het type AOC. Onder de naam Calvados gaan in feite drie appellaties genaamd AOC’s schuil. Voor iedere AOC gelden andere regels met betrekking tot de regio van de herkomst van de grondstoffen en de productie, het aantal appel- en perensoorten dat gebruikt is voor het maken van de cider, de duur van het rijpingsproces en meer. Deze regels worden strikt gecontroleerd om de verschillende AOC’s te waarborgen.

De AOC’s Calvados en Calvados Pays d’Auge dienen minstens twee jaar te rijpen op eiken houten vaten voordat ze op de markt worden gebracht. Voor de AOC Calvados Domfrontais geldt een rijpingsperiode van minstens drie jaar op eiken vaten.

Door het rijpingsproces ontwikkelt de Calvados zijn kleur, aroma en verfijnde smaak. Calvados die langer gerijpt wordt zal een donkerdere kleur en een complexere smaak van gestoofde appels, hout, vanille en andere heerlijke tonen ontwikkelen.

Het complete rijpingsproces wordt gecontroleerd door een ervaren keldermeester die de kwaliteit waarborgt en verschillende soorten samenbrengt om tot een heerlijke Calvados te komen.

Verschillende soorten Calvados

Calvados kent veel verschillende soorten, smaken en leeftijden. Op onze website hebben wij slechts een klein aantal van de verschillende soorten Calvados uit ons assortiment staan. Daarom nodigen we jou ook het liefst uit in onze winkel zodat je zelf de verschillen kunt ervaren in ons proeflokaal.

Wil je toch al iets meer weten over onze Calvados? Hieronder hebben wij een aantal van onze favorieten uitgelicht:

Château du BreuilVoortgebracht in een Château in het hart van de Calvadosstreek. Het gebruik van een kleine hoeveelheid peren en de vele bijzondere rijpingen leveren een erg zachte Calvados op die heerlijk van smaak is. Alsof de bijzondere flessen niet al reden genoeg waren om voor Château du Breuil te kiezen.

Toutain – Ben je op zoek naar een Calvados die kleinschalig en enkel door het gebruik van appels van eigen boomgaard tot stand is gekomen? Dan is Toutain de mooie ‘boerse’ Calvados die je zoekt!   

Hoe drink je Calvados?

Calvados kan op veel verschillende manieren gedronken worden. Zo is het een erg lekker aperitief wanneer het op ijs geserveerd wordt met wat tonic of in cocktails. Met name jonge Calvados is, vanwege zijn frisse appelsmaak, uitermate geschikt om te mixen of om mee te koken. Denk hierbij aan het marineren of flamberen van gerechten of voor het maken van een unieke saus of dessert. Met een scheutje Calvados geef je het net even een extra smaak dimensie.

Vanzelfsprekend is Calvados ook in pure vorm of op een bol Sorbet heerlijk om te nuttigen. Gebruik hierbij een tulpvormig glas om de smaak en geuren volledig tot hun recht te laten komen. Dit is trouwens ook uitstekend te combineren met een reep pure chocola of na een kopje koffie.