Grutte Pier Bier

In 2015 begonnen Frans Filius en Renze Bil de Grutte Pier Brouwerij in Leeuwarden. Het eerste bier was de Grutte Pier Tripel en deze won gelijk al een aantal mooie prijzen, zoals de beste tripel van Nederland. In de loop der tijd is het aantal bieren vergroot naar 7 stuks. Zo hebben ze hun eigen twist gegeven aan de bekende biersoorten met hun dubbel, tripel, blond en bock bier. Daarnaast hebben ze nog een aantal heerlijke speciaalbieren ontwikkeld zoals:

Kracht in de Nacht - Zoals de naam al doet vermoeden is dit een krachtig biertje met een alcoholpercentage van 10%. Dit unieke bier heeft 12 maanden liggen rijpen en ruikt naar een goede bak koffie en donker fruit. Durf jij het aan?

Kracht in de Nacht met Boomsma Beerenburg - De trotse winnaar van de World Beer Awards 2017! Dit biertje is de perfecte mix tussen speciaalbier en Boomsma Beerenburg. Daarnaast heeft hij nog net iets meer brutte (alcoholische) kracht dan zijn naamgenoot.

Grutte Pier Trippel uit de ton - Dit bier met een alcoholpercentage van 8% kent nog een extra fase voordat het gebotteld wordt. Het wordt namelijk in een Frans eikenhouten ton opgeslagen waarna ze Brettanomyces gist toevoegen. Hierdoor krijgt het bier een heerlijk en complexe smaak. Daarnaast kun je dit bier gerust nog een aantal jaren donker en koel bewaren om het verder te laten rijpen.

Kom langs in onze winkel en probeer deze unieke speciaalbieren als je durft! 

Wie was Grutte Pier?

Grutte Pier dankt zijn naam aan de heldhaftige verhalen van de vrijheidsstrijder en volksheld die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Pier Gerlofs Donia was zijn naam en door zijn reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht werd hij Grutte Pier genoemd. Mocht je Grutte Pier tegenkomen en je wilt voorkomen dat hij je doodt, dan kan je door het correct uitspreken van de onderstaande zin bewijzen dat je een Fries bent en geen Saks of Hollander.

Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries.