Begrijpt u niets van het Fries? Geen probleem, Brouwerij de Freonskip begrijpt u wel! Een “LULK WIIF” kom je overal tegen, ook buiten de provinciegrenzen….

It Lulke Wiif (De boze vrouw) is een speciaalbier dat ontstaan is vanuit een idee in maart 2015. Het idee ontstond op een bierproefavond van een vriendenclub, een club die al jaren lief, leed en sterke verhalen deelt. Alle twaalf mannen hebben een sterke band met de Friese Wouden. Een streek in Noord-Oost Friesland, ook wel het Texas van Friesland genoemd. De mensen uit deze streek, de Wâldpyken spreken een eigen Fries dialect en staan bekend zijn om hun directheid en eerlijkheid. Daarnaast gaan ze een conflict niet uit de weg!

Het idee voor het bier werd verder uitgewerkt! Daarbij was er vanaf het begin al contact met een kleine ambachtelijke brouwer genaamd de Sneeker Stadsbrouwerij Meerpeal. Samen met deze brouwer werd in nauwe samenwerking een recept ontwikkeld. Het eerste recept was voor een HEECHBLOND, een hoogblond bier. In het recept is de Wichter verwerkt. De Wichter, ook wel de Wâldprûm (woudpruim) is een kleine pruimachtige vrucht die eigenlijk uitsluitend voorkomt in de Friese Wouden.

Het resultaat was een blond bier met een alcoholpercentage van 7%, een krachtige frisse smaak en met een licht fruitige afdronk. 

sinds kort hebben wij ook hun 2e bier, read en hitsich, op voorraad. dit is een amber bier met bramen.