Het bier is ontstaan doormiddel van een uit de hand gelopen hobby van Sytze Hoogstins, de oprichter en hoofdbrouwer van het bier. Hij heeft eerst 30 jaar wijn gemaakt tot op een bepaald moment het speciaal bier steeds populairder werd. Sytze vond het leuk om dat te gaan maken. Hij begon thuis met een brouwinstallatie en sloot zich eind 2012 aan bij bierbrouwvereniging “Koperen Tsjettel”.

Uit enthousiasme en overtuiging van de smaak en kwaliteit van zijn bier begon hij flesjes uit te delen aan kennissen. Eén daarvan was Kees Jan Kempenaar van Mitra Burgum. Die wilde het bier graag verkopen en zorgde ervoor dat 1000 liter gebrouwen kon worden bij Sallandse bierbrouwerij in Raalte. De eerste grote stap werd genomen door Kees Jan. Dit was het begin van het Kâld Kletske, inmiddels zijn er 7 soorten op de markt: Licht Blond, Blond Premium, Weet, Galjes, Hoppig, Tripel en Wâld Bock.

De naam dat kwam door de schoonzoon van Sytze. Hij noemde een biertje altijd een Kâld Kletske, refererend naar een Koude Klets in het Nederlands. Dat vond Sytze zo mooi dat hij zijn bieren ernaar heeft vernoemd.